Betalen bij een laadpaal kan op verschillende manieren, waaronder met een laadpas, een app voor elektrische auto’s, of een debit- of creditkaart, maar de beschikbaarheid van deze opties varieert per laadpaal en locatie. In Nederland is een laadpas de meest gangbare manier om op te laden, en deze biedt toegang tot de meeste openbare laadstations, terwijl apps een alternatief bieden zonder dat je een fysieke pas nodig hebt. Direct betalen met een debit- of creditkaart is nog beperkt, maar nieuwe Europese regelgeving verplicht laadstations om deze betaalmethoden te accepteren.
Hoe betalen bij een laadpaal?
Betalen bij een laadpaal kan vaak op een aantal verschillende manieren. Niet bij alle laadpalen zijn de betaalmogelijkheden hetzelfde, waardoor het opladen van een elektrische auto soms wat lastiger is. Vooral in het buitenland kunnen de betaalmogelijkheden verschillen. In grote lijnen zijn er drie verschillende manieren om te betalen bij een laadpaal:
- Laadpas.
- Applicatie voor elektrische auto’s.
- Debit- of creditkaart.
In Nederland is het bij in principe alle openbare laadpalen mogelijk om te betalen met een laadpas. De laadpassen die je bij een Nederlands bedrijf aanvraagt, bieden normaliter toegang tot alle openbare laadpalen. Een auto opladen in het buitenland kan echter lastiger zijn, omdat niet alle laadpassen overal geaccepteerd worden.
Laadpas elektrische auto
Een laadpas is de meest gebruikte manier om je elektrische auto op te laden bij een laadpaal. Met een laadpas, soms ook wel een sleutelhanger of laaddruppel genoemd, kun je contactloos een laadsessie starten bij de aangesloten laadstations.
Er zijn verschillende commerciële aanbieders van laadpassen, zoals de ANWB en Shell, en deze passen kunnen sterk verschillen in prijs en de dekking van laadstations. De meeste laadpassen werken in Nederland vrijwel overal, maar het is goed om te weten dat de beschikbaarheid van laadpalen in het buitenland soms beperkt kan zijn. Het is daarom aan te raden om laadpassen te vergelijken voordat je een pas besteld.
Betalen met een laadpas kan op verschillende manieren. Vaak kies je voor een abonnement, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt voor het gebruik van de laadpalen. Dit kan voordelig zijn als je regelmatig oplaadt. Daarnaast zijn er laadpassen die directe afschrijving aanbieden, waarbij je per laadsessie betaalt. Dit kan handig zijn voor mensen die af en toe opladen en geen vast abonnement willen. De kosten van openbaar laden kunnen ook verschillen per type laadkabel en laadsnelheid.
Applicatie voor elektrische auto opladen betalen
Naast een groot aantal laadpassen, zijn er tegenwoordig ook veel applicaties waarmee je kunt betalen bij een laadpaal. In deze applicatie dien je een account aan te maken en je betaalpas te koppelen. Vervolgens kun je gebruikmaken van de aangesloten laadstations. De applicatie werkt dus in feite als een vervanging van de laadpas. In veel gevallen is het overigens ook mogelijk om bij deze applicaties een pas of abonnement aan te vragen.
Het voordeel van deze applicaties is dat je geen laadpas nodig hebt, de beschikbaarheid direct kunt zien in de applicatie en in sommige gevallen ook de laadpaal kunt reserveren. Vooral bij een reis naar het buitenland kan het handig zijn om één of meerdere applicaties te downloaden.
Betalen met een debit- en creditkaart bij een laadpaal
Betalen met een debit- of creditkaart voor het opladen van een elektrische auto lijkt wellicht het meest voor de hand liggend. Op deze manier betaal je immers ook in veel gevallen voor het voltanken van een diesel- of benzineauto. Het gebruik van deze betaalmethoden zou het proces van opladen eenvoudiger en toegankelijker maken voor veel bestuurders. Helaas is het aantal laadpalen waar je direct met een debit- of creditkaart kunt betalen echter zeer beperkt. In de meeste gevallen moet je alsnog je bankkaart koppelen aan een applicatie of gebruikmaken van een QR-code om een laadsessie te starten. Hoewel het de makkelijkste optie lijkt, zal je in veel gevallen moeten kiezen voor een andere betaalmethode.
Een recente studie van de Duitse organisatie Initiative Deutsche Zahlungssysteme e.V. toont aan dat meer dan twee derde van de EV-rijders in Europa liever met hun eigen bankkaart of wallet betaalt bij een laadstation. Dit heeft geleid tot nieuwe Europese regelgeving, waarbij charge point operators vanaf 2023 verplicht worden om debit- en creditcards te accepteren. In Nederland zijn er al enkele laadstations, zoals de FastNet stations langs de snelwegen, waar directe betaling met een bankkaart mogelijk is. Dit biedt hopelijk een vooruitzicht voor een bredere acceptatie van deze betaalmethode in de toekomst.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een elektrische auto opladen zonder kaart?
Je kunt een elektrische auto opladen zonder een laadpas door gebruik te maken van een mobiele app die gekoppeld is aan het laadstation, waarbij je eenvoudig kunt betalen met je bankkaart. Veel laadpalen hebben ook QR-codes die je kunt scannen met je smartphone om een laadsessie te starten en te betalen via een app of website. Daarnaast bieden sommige snellaadstations de mogelijkheid om direct met een debit- of creditkaart te betalen.
Hoe werkt een laadpas zonder abonnement?
Een laadpas zonder abonnement, vaak een zogenaamde ‘pay-as-you-go’-optie, werkt door gebruikers de mogelijkheid te geven om per laadsessie te betalen zonder dat er een vast maandabonnement aan verbonden is. Je vraagt simpelweg de laadpas aan en kunt deze direct gebruiken bij de aangesloten laadstations. In dit geval betaal je meestal extra kosten voor elke sessie, die je niet betaalt met een abonnement. Als je de laadpas dus veel gebruikt, kan een abonnement voordeliger zijn.
Hoe laad je bij een openbare laadpaal?
Om je elektrische auto aan een openbare laadpaal op te laden, parkeer je de auto bij de laadpaal en gebruik je je laadpas of een laad-app om de laadsessie te starten, vaak door de pas te scannen of een QR-code te gebruiken. Vervolgens sluit je de laadkabel aan op de laadpoort van je voertuig en controleer je op het scherm van de laadpaal of in de app of het opladen is begonnen. Zodra de auto voldoende is opgeladen, koppel je de laadkabel weer los, hang je deze terug aan de laadpaal en rond je indien nodig de betaling af.
Bekijk ook: Laadpaal aanvragen bij de gemeente.
Is een elektrische auto openbaar opladen duurder?
Het opladen van een elektrische auto aan een openbare laadpaal is doorgaans duurder dan thuis opladen. De kosten voor het opladen aan openbare laadpalen variëren vaak per aanbieder en locatie, en kunnen bovendien afhankelijk zijn van het type laadpaal (snelladen versus regulier opladen). Een auto thuis opladen is bijna altijd goedkoper door het lagere kWh-tarief, zeker als je effectief gebruikmaakt van een dynamisch energiecontract.
Bekijk ook: Laadpaal thuis.