Om een elektrische auto op te laden heb je een laadpas nodig. Bekijk en vergelijk alle aanbieders van laadpassen in Nederland en bestel de laadpas die het beste bij jouw wensen past. Door het grote aanbod van laapassen kan vergelijken lastig zijn. Vervoersweg helpt je op weg door alle grote aanbieders te vergelijken op basis van een aantal belangrijke criteria.
Aanbieders laadpas vergelijken
Laadpassen worden aangeboden door een groot aantal bedrijven. Voordat je een laadpas gaat kiezen, is het belangrijk om deze spelers met elkaar te vergelijken. Het is aan te raden om te kijken naar eventuele maandelijkse kosten, kosten per laadbeurt en het netwerk van laadstations.
In het overzicht hieronder vergelijken we de belangrijkste aanbieders van laadpassen in Nederland op basis van een aantal criteria: dekking, prijs en de applicatie.
Shell Recharge laadpas
De Shell Recharge laadpas kan in combinatie met een handige applicatie in heel Europa worden gebruikt. De laadpas is zonder abonnement te gebruiken en biedt je toegang tot ruim 500.000 laadpunten in heel Europa.
Eneco eMobility laadpas
De laadpas of laaddruppel van Eneco eMobility geeft je met het abonnement toegang tot ruim 500.000 laadpalen in het binnen- en buitenland tegen een voordelige prijs per kWh.
E-Flux laadpas
De E-Flux laadpas is te bestellen met of zonder abonnement. Je krijgt toegang tot alle laadpalen in Nederland en een compleet netwerk van 500.000 laadpunten in het binnen- en buitenland. De laadpas werkt in combinatie met een gratis app.
Vattenfall laadpas
De Vattenfall laadpas is een laadpas aangeboden door energieleverancier Vattenfall. Deze laadpas biedt je toegang tot ongeveer 235.000 laadpunten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen en is gratis te bestellen.
Electromaps laadpas
De Electromaps laadpas (opgericht door Wallbox) geeft je toegang tot ruim 430.000 laadpunten in heel Europa en werkt in combinatie met een handige applicatie.
ANWB laadpas
De ANWB laadpas is aan te vragen met of zonder abonnement, waarbij de laadkosten voor abonnementhouders lager liggen.
Vandebron laadpas
De Vandebron laadpas biedt je toegang tot alle laadpunten in Nederland en een totaal van ruim 300.000 laadpunten in het binnen- en buitenland.
Waarom een laadpas vergelijken?
Het opladen van een elektrische auto is iets ingewikkelder dan het voltanken van een benzine- of dieselauto. Het is namelijk niet mogelijk om te betalen met een bankkaart, maar enkel met een laadpas of bijbehorende applicatie. Als je dus een elektrische auto aan een openbare laadpaal wilt opladen, zal je een laadpas moeten aanschaffen.
Niet alle laadpassen zijn bij alle laadpalen te gebruiken. Het netwerk is volledig afhankelijk van de afspraken die de uitgever van de laadpas heeft gemaakt met laadstations. Bij de meeste laadpassen zul je in Nederland bij (bijna) alle laadpalen terecht kunnen. In het buitenland kunnen de verschillen wel erg groot zijn (met uitzondering van België en Duitsland).
Daarnaast verschillen de prijzen van laadpassen ook nog eens. Bij sommige passen is het verplicht om een abonnement af te sluiten, terwijl je bij anderen enkel de prijs per kWh betaalt. Een laadpas vergelijken is dus belangrijk voordat je er een aanschaft.
Hoe werkt een laadpas voor een elektrische auto?
Een laadpas kun je bestellen bij een groot aantal commerciële spelers. In sommige gevallen betaal je enkel voor de hoeveelheid kWh die je hebt geladen en in andere gevallen betaal je ook een vaste prijs per maand.
Zodra je een laadpas hebt, kun je bij de aangesloten laadstations je elektrische auto opladen. In Nederland is dit in principe altijd bij alle openbare laadpalen. Je kunt de applicatie van je laadpas raadplegen voor een overzicht van de (beschikbare) laadstations.