Het opladen van een elektrische auto gebeurt uiteraard met een kabel. De aansluitingen van deze kabels zijn niet bij alle auto’s hetzelfde. De meest voorkomende lader in Europa voor elektrische auto’s is de Type 2 (Mennekes) aansluiting. Bekijk op deze pagina een overzicht van alle soorten laadkabels voor elektrische auto’s.
Overzicht soorten laadkabels elektrische auto
Er zijn verschillende soorten laadkabels voor elektrische auto’s, afhankelijk van het type stopcontact, laadvermogen en de specificaties van de auto. Bovendien zijn er ook enkele fabrikanten die hebben gekozen voor een specifiek type laadkabel. Hieronder vind je een overzicht van vier meest gebruikte soorten laadkabels.
Naam aansluiting | Toepassing | Voorbeeld |
---|---|---|
Type 1 (Yazaki) | Normaal AC-laden | |
Type 2 (Mennekes) | Normaal AC-laden | |
ChaDeMo | DC-snelladen | |
CCS (Combo) | Normaal AC-laden en DC-snelladen |
Type 1 laadkabel (Yazaki)
De Type 1-lader, ook wel bekend als de Yazaki-connector, is een type laadkabel dat wordt gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen (EV’s). Het is vernoemd naar Yazaki Corporation, een Japanse multinational die elektronische en elektrische systemen produceert, waaronder componenten voor auto’s.
De Type 1-connector is ontworpen voor eenfasig AC-opladen en wordt voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika en sommige delen van Azië. Het heeft een enkelvoudige stekker met vijf contactpinnen, waarvan twee zijn gereserveerd voor het verzenden van stroom en drie voor communicatie tussen het laadstation en het voertuig. Dit maakt bidirectionele communicatie mogelijk voor functies zoals het instellen van laadsnelheid en het verifiëren van de verbinding.
De Type-1 laadkabel was vooral populair in de beginjaren van elektrische auto’s. Je kan deze aansluiting dus nog tegenkomen bij oudere modellen.
Type 2 laadkabel (Mennekes)
De Type 2-lader, ook bekend als de Mennekes-connector, is een type laadkabel dat wordt gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen (EV’s). Het is genoemd naar Mennekes Elektrotechnik GmbH & Co. KG, een Duits bedrijf dat elektrische componenten produceert.
De Type 2 laadkabel is te gebruiken voor zowel eenfasig als driefasig AC-opladen en wordt veel gebruikt in Europa als standaard voor het opladen van elektrische voertuigen. Het heeft een stekker met zeven contactpinnen, waarvan er twee zijn gereserveerd voor het verzenden van stroom en de overige vijf voor communicatie tussen de laadpaal en het voertuig. Dit maakt bidirectionele communicatie mogelijk voor functies zoals het instellen van laadsnelheid, het verifiëren van de verbinding en het ondersteunen van slimme laadopties.
Een belangrijk voordeel van de Type 2-connector is dat het ook snelladen ondersteunt via het zogenaamde “Combined Charging System” (CCS), waarbij gelijkstroom (DC) wordt gebruikt voor snelladen. De Type 2-aansluiting is hierdoor een stuk veelzijdiger dan zijn voorgangers, zoals de Type 1-connector. Door deze veelzijdigheid zie je deze aansluiting steeds vaker terug in nieuwe elektrische en hybride auto’s.
ChaDeMo laadkabel
De CHAdeMO-lader is een type laadkabel en oplaadstandaard die wordt gebruikt voor elektrische voertuigen (EV’s). Het is ontwikkeld door de CHAdeMO Association, een consortium van verschillende bedrijven, waaronder Nissan, Mitsubishi, Toyota, en diverse anderen. Het woord “CHAdeMO” is een samentrekking van “CHArge de MOve” en heeft ook de dubbele betekenis van “veel stroom”.
De CHAdeMO-connector is ontworpen voor gelijkstroom (DC) snelladen en wordt voornamelijk gebruikt in Japan.
De CHAdeMO-connector heeft een specifiek ontwerp met meerdere pinnen en wordt gebruikt om elektriciteit over te brengen van een laadstation naar een elektrisch voertuig. Het ondersteunt snelladen, waardoor elektrische voertuigen in relatief korte tijd kunnen worden opgeladen in vergelijking met langzamer AC-opladen.
Een van de kenmerken van de CHAdeMO-standaard is dat het bidirectionele laden ondersteunt, wat betekent dat een voertuig niet alleen kan worden opgeladen via een CHAdeMO-laadstation, maar ook stroom kan terugleveren aan het elektriciteitsnet of andere apparaten, zoals thuisbatterijen. Dit maakt het systeem geschikt voor toepassingen zoals vehicle-to-grid (V2G) en vehicle-to-home (V2H) waarbij elektrische voertuigen kunnen fungeren als thuisbatterij.
Ondanks zijn populariteit in Japan en sommige andere regio’s, heeft de CHAdeMO-aansluiting last van het groeiende aanbod CCS laders, vooral in Europa.
CCS laadkabel (Combo)
De CCS-lader, ook bekend als de Combo-connector, is een type laadkabel dat voor Combined Charging System. Dit type laadkabel is ontwikkeld door Europese en Noord-Amerikaanse autofabrikanten, waaronder BMW, Daimler, Ford, General Motors, Volkswagen. Het doel van de CCS laadkabel is een universele laadstandaard te bieden voor zowel wisselstroom (AC) als gelijkstroom (DC) opladen.
De CCS-connector combineert een Type 2-stekker voor AC-opladen met twee extra DC-pinnen onder de AC-pinnen, waardoor het mogelijk is om snelladen via DC uit te voeren. Dit betekent dat een voertuig met een CCS-connector zowel op een regulier AC-laadpunt als op een snellader met DC kan worden opgeladen.
De CCS-standaard ondersteunt verschillende laadniveaus, waaronder:
- AC-laden: De CCS laadkabel kan worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s met eenfasig of driefasig AC, vergelijkbaar met de Type 2-connector (Mennekes).
- DC-snelladen: De extra DC-pinnen maken snelladen mogelijk, waardoor elektrische voertuigen in relatief korte tijd grote hoeveelheden elektriciteit kunnen ontvangen, wat handig is voor reizen van lange afstanden en tijdens snelle laadstops.
De CCS-lader is een van de meest wijdverspreide en snelgroeiende laadstandaarden, vooral in Europa en Noord-Amerika. Veel nieuwe elektrische voertuigen die in Europa worden geproduceerd of verkocht, zijn uitgerust met CCS-aansluitingen omdat deze op de meeste plekken geaccepteerd worden en ze de snelladen en normaal laden ondersteunen.
Hoe laadkabel elektrische auto kiezen?
Bij het kiezen van een laadkabel voor een elektrische auto zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Laadkabels lijken op het eerste oog veel op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen. Enkele belangrijke factoren om mee te nemen in je beslissing zijn:
- Type aansluiting
- Laadcapaciteit voertuig
- Lengte van de kabel
- Water- en stofbestendigheid (IP-rating)
- Kwaliteit en certificering
- Prijs en garantie
Vergelijk laadpassen en bespaar! Laadpassen vergelijken doe je met Vervoersweg.
Laadkabels vergelijken
Type aansluiting: Controleer welk type connector je elektrische voertuig gebruikt. Dit kan variëren afhankelijk van het model en de regio waarin het is gekocht. De meest voorkomende laadkabels zijn Type 1 en Type 2 voor AC-opladen, en CCS of CHAdeMO voor DC-snelladen.
Laadcapaciteit voertuig: Bepaal de maximale laadcapaciteit van je elektrische voertuig. Sommige voertuigen ondersteunen alleen eenfasig AC-opladen, terwijl andere driefasig AC-opladen of DC-snelladen kunnen ondersteunen. Zorg ervoor dat de laadkabel die je kiest compatibel is met de maximale laadcapaciteit van je voertuig. Als je een laadkabel kiest waarvan de maximale snelheid lager is dan die van je auto, zal het dus langer voordat je auto is opgeladen.
Lengte van de kabel: Overweeg hoe ver de laadpaal of het stopcontact zich bevindt van de parkeerplaats waar je je voertuig wilt opladen. Kies een kabellengte die voldoende lang is om comfortabel aan te sluiten zonder te strak te zijn. Wij adviseren om te kiezen voor een lengte van 6, 8 of 10 meter.
Water- en stofbestendigheid (IP-rating): Als je van plan bent de laadkabel buitenshuis te gebruiken, controleer dan of deze een IP-rating heeft voor bescherming tegen water en stof. Een hogere IP-rating betekent een betere bescherming.
Kwaliteit en certificering: Kies een laadkabel van een gerenommeerde fabrikant die voldoet aan internationale normen en certificeringen voor veiligheid en kwaliteit, zoals CE, TÜV, UL, enzovoort.
Prijs en garantie: Vergelijk prijzen en overweeg de garantievoorwaarden bij het kiezen van een laadkabel. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om ook de kwaliteit en betrouwbaarheid in overweging te nemen.