Laadpaal installeren thuis: procedures en regelgeving

Steeds meer Nederlanders gaan elektrisch rijden. Voor eigenaren van een elektrische auto kan het interessant zijn om zelf een laadpaal thuis te installeren. Hier komen echter wel een aantal verschillende kosten bij kijken en regels waar je rekneing mee moet houden. Bekijk op deze pagina alle informatie over een laadpaal installeren.

Procedure installatie laadpaal thuis

Het installeren van een laadpaal thuis vereist zorgvuldige planning en uitvoering om ervoor te zorgen dat het laadstation veilig en efficiënt werkt. Om een laadpaal thuis te installeren zal je de volgende stappen moeten doorlopen:

  • Beoordeling van de locatie: Voordat de installatie begint, moet de installateur de locatie van de laadpaal beoordelen. Dit omvat het bepalen van de beste plek voor installatie, rekening houdend met factoren zoals de afstand tot de meterkast, beschikbare ruimte en toegankelijkheid.
  • Elektrische capaciteit controleren: De installateur moet de elektrische capaciteit van het huis controleren om te bepalen of deze voldoende is om de laadpaal te ondersteunen. Indien nodig kunnen er aanpassingen aan de meterkast nodig zijn om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen.
  • Aanpassingen in de meterkast: In veel gevallen moeten er aanpassingen worden gemaakt in de meterkast om een nieuwe groep toe te voegen voor de laadpaal. Dit omvat het installeren van een extra groep en het eventueel vervangen of verbeteren van de bestaande elektrische infrastructuur.
  • Installatie van de laadpaal: Nadat de benodigde aanpassingen in de meterkast zijn gemaakt, kan de installateur de laadpaal zelf installeren. Dit omvat het monteren van de paal op de gewenste locatie, het aansluiten van de elektrische bedrading en het testen van de functionaliteit van de laadpaal.
  • Elektrische beveiliging: Het is essentieel dat de laadpaal wordt voorzien van de juiste elektrische beveiliging om overbelasting, kortsluiting en aardlekstroom te voorkomen. Dit omvat onder andere het installeren van aardlekschakelaars en zekeringen volgens de geldende normen.
  • Keuring en certificering: Het is niet verplicht om een keuring uit te laten voeren na de installatie, maar wel sterk aan te raden. Dit om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan alle veiligheids- en regelgevingsnormen.

Meer weten over de kosten van een laadpaal? Bekijk alle informatie over de laadpaal prijzen in Nederland.

Lader voor je elektrische auto nodig?

Keuring elektrische installatie

Hoewel er momenteel geen wettelijke verplichting is, raadt Vervoersweg je sterk aan om toch een keuring uit te laten voeren na de installatie van een laadpaal. Door de toenemende incidenten met elektrische installaties, vooral met de groei van het aantal laadpalen, is regelmatig en preventief onderhoud essentieel om problemen te voorkomen.

Een erkende en gespecialiseerde installateur kan de hele elektrische installatie veilig houden en beheren, zoals vastgelegd in de normen NEN 3140 en NEN 1010. Dit omvat beveiliging tegen kortsluiting, overbelasting en aardlekstroom.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook een onafhankelijke keuring van het oplaadpunt verplicht stellen voordat een brandverzekering kan worden afgesloten. Daarom is het sterk aan te raden om na installatie de laadpaal en de gehele installatie grondig te laten controleren en testen, bij voorkeur jaarlijks, door een erkende installateur.

Mag je een laadpaal zelf installeren?

Het is toegestaan om een laadpaal zelf te installeren. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om deze klus zelf uit te voeren, maar het is niet altijd de beste optie. Het installeren van een laadpaal is namelijk niet zonder risico’s. Als je niet over de nodige kennis beschikt, is het verstandiger om de installatie uit te besteden aan professionals die dagelijks met deze klus te maken krijgen.

Er zijn verschillende punten waar je rekening mee moet houden als je zelf een laadpaal gaat installeren. Denk hierbij aan eventuele aanpassingen in de meterkast en het voorkomen van gevaarlijke situaties tijdens het installatieproces. Het is vereist om enige ervaring te hebben met elektrische installaties.

Tip van Vervoersweg. Om kosten te besparen is het mogelijk om de voorbereidende werken, zoals graafwerken, plaatsing van de laadpaal en het leggen van kabels, zelf uit te voeren.

Waar laadpaal plaatsen bij woning?

Bij het kiezen van de locatie voor het plaatsen van een laadpaal zal je rekening moeten houden met een aantal zaken. Als de laadpaal eenmaal is geplaatst, kan deze niet zonder werkzaamheden worden verplaatst.

  1. Makkelijk toegankelijk: zorg ervoor dat de laadpaal op een plek staat waar je gemakkelijk bij kunt en het niet te ver weg is van de laadklep van je auto.
  2. Makkelijk installeren: Voor het installeren van een laadpaal moet er een kabel worden getrokken vanaf de meterkast. Houd er rekening mee dat op de gekozen locatie de kabel gemakkelijk kan worden geplaatst.
  3. Paal of box: het is mogelijk om een laadpaal of wallbox te installeren. Een wallbox kan tegen een muur aan worden geplaatst, terwijl een laadpaal op zichzelf staat.

Voor woningen die in eigen beheer zijn (koopwoningen) zijn er geen beperkingen voor het plaatsen van een laadpaal. Je mag zelf beslissen waar je de lader op eigen terrein plaatst.

Lader voor je elektrische auto nodig?

Laadpaal installeren bij huurwoning

Voor het installeren van een laadpaal bij een huurwoning zal je altijd toestemming moeten vragen van de eigenaar. In de meeste gevallen is het niet toegestaan om aanpassingen te maken aan de woning zonder hiervoor eerst toestemming te vragen. Houd er daarbij ook rekening mee dat de installatie van een laadpaal best kostbaar kan zijn en je deze niet mee kunt nemen als je de huurwoning weer verlaat.

Voor huurwoningen vraag je het beste een openbare laadpaal bij de gemeente aan of overleg je met de verhuurder of deze wilt investeren in een laadpaal bij de woning.

Bekijk ook: laadpaal aanvragen bij de gemeente.

Semi-openbare laadpaal

Een semi-openbare laadpaal is een laadpaal die beschikbaar is voor openbaar gebruik, maar op een privéterrein staat. Enkele voorbeelden zijn een bedrijventerrein of de parkeerplaats van een supermarkt. Het is ook mogelijk om een laadpaal van een woning openbaar aan te bieden. Let wel op dat er extra administratie komt kijken bij het aanbieden van een semi-openbare laadpaal en de winstgevendheid op minder drukke plekken beperkt is.

Indien je van plan bent om een semi-publieke laadpaal aan te bieden, houd dan rekening met de volgende twee punten:

  1. Meld je laadpaal aan in applicaties, zoals die van Shell Recharge of Chargemaps. Op deze manier kunnen eigenaren van elektrische auto’s je laadpaal vinden.
  2. Stel een laadtarief vast. Houd rekening met de prijs per kWh die is opgenomen in je energiecontract, zodat je geen verlies kunt maken. Bij enkele aanbieders van laadpalen is het mogelijk om in de applicatie een laadtarief in te stellen.
Geactualiseerd op: juli 25, 2024


Scroll naar boven