Wat is dynamic load balancing van een laadpaal?

Dynamic load balancing is een functionaliteit die op steeds meer laadpalen wordt toegepast om overbelasting tegen te gaan. Een laadpaal die dynamic load balancing heeft kan hierdoor geen stroomstoring veroorzaken en is daardoor voordelig ten opzichte van een ‘normale’ laadpaal . Bekijk op deze pagina alle informatie over dynamic load balancing van een laadpaal.

Wat is dynamic load balancing?

Dynamic load balancing is een systeem dat wordt toegepast op slimme laadpalen om overbelasting van je elektriciteitsnet te voorkomen. Het systeem meet constant hoeveel elektriciteit er in de woning wordt gebruikt en kan hierop de laadsnelheid van je elektrische auto aanpassen.

Het opladen van een elektrische auto vereist veel elektriciteit en in sommige gevallen meer dan je elektrische installatie aankan. Vooral bij huishoudens met een warmtepomp, inductiekookplaat of elektrische verwarming kan dit voorkomen. Een verzwaring van je meterkast is mogelijk, maar dynamic load balancing kan ook een oplossing zijn.

Zodra de slimme laadpaal merkt dat de maximale capaciteit van je elektrische installatie wordt bereikt, verlaagt de laadpaal de laadsnelheid. Andere apparaten in de woning krijgen altijd voorkeur boven de laadpaal, aangezien deze niet automatisch kunnen worden aangepast. Bij een extreem hoog verbruik kan het opladen zelfs tijdelijk worden stopgezet. Als het verbruik in de woning weer afneemt zal de laadpaal de snelheid weer verhogen.

Dynamic load balancing en zonnepanelen. Dynamic Load Balancing helpt huishoudens met zonnepanelen door de laadsnelheid van elektrische auto’s aan te passen op basis van beschikbare zonne-energie, waardoor zelf opgewekte energie optimaal wordt benut en teruglevering aan het net wordt verminderd.

Bestel nu een laadpaal

Voordelen dynamic load balancing laadpaal

Een laadpaal die dynamic load balancing ondersteunt is doorgaans iets duurder dan een normale laadpaal. Dit type laadpaal biedt echter ook een aantal belangrijke voordelen:

  1. Veilig gebruik van stroomaansluiting:
    1. De laadpaal staat voortdurend in verbinding met de meterkast om te controleren hoeveel vermogen beschikbaar is. Dit zorgt voor een veilige en optimale benutting van de stroomaansluiting.
    2. Elektrische apparaten in huis krijgen voorrang op het laadstation, waardoor overbelasting wordt voorkomen. Dit zorgt ervoor dat andere apparaten normaal kunnen blijven functioneren tijdens het opladen van de auto.
  2. Geen overbelasting van stroomnetwerk:
    1. Door dynamisch het beschikbare vermogen te verdelen, voorkomt Dynamic Load Balancing overbelasting van het stroomnetwerk. Hierdoor blijft het elektriciteitsnetwerk stabiel en betrouwbaar.
    2. In tegenstelling tot traditionele laadsystemen is er geen behoefte aan het verzwaren van de meterkast, wat kostenbesparend is en installatie van een laadpaal eenvoudiger maakt.
  3. Mogelijkheid om meerdere auto’s tegelijk op te laden:
    1. Dynamic Load Balancing laadpalen zijn ontworpen om twee elektrische voertuigen tegelijkertijd op te laden, zonder het risico van overbelasting van het stroomnetwerk. Handig als je in de toekomst of direct twee auto’s tegelijkertijd wilt opladen.
    2. De meeste slimme laadpalen bieden een applicatie aan waarmee je de laadsnelheid van het voertuig kunt aanpassen. Hierdoor kan je handmatig de snelheid beheren en aanpassen aan de prijzen als je een dynamisch energiecontract hebt.

Vervoersweg raad je aan om bij het aanschaffen van een nieuwe laadpaal vooral te kijken naar slimme laadpalen die dynamic load balancing ondersteunen. Een slimme laadpaal werkt beter in combinatie met een dynamisch energiecontract en kan automatisch zorgen voor besparingen. Hoewel de aanschafkosten van deze laadpalen iets hoger liggen, kan je dit verschil terugverdienen door de besparingen op je elektriciteitskosten.

Geactualiseerd op: juli 18, 2024


Scroll naar boven