Elektrische auto opladen: alle manieren om te laden

Een elektrische auto moet worden opgeladen. Het opladen van je auto kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld thuis of bij een openbare laadpaal. Op deze pagina vind je alle informatie over de manieren om een elektrische auto op te laden.

Elektrische auto thuis opladen

De makkelijkste manier om een elektrische auto op te laden is met een laadpaal thuis. ’s Nachts kan de auto opladen en wanneer je in de ochtend naar je werk gaat is deze volledig opgeladen. Om je auto thuis op te laden met een laadpaal heb je geen abonnement of laadpas nodig. Wel moet de laadpaal door een technieker worden geïnstalleerd.

Een elektrische auto opladen met een auto thuis is over het algemeen het voordeligst. Het is wel aan te raden om te controleren of je huidige energiecontract nog steeds het voordeligst zal zijn bij een hoger verbruik of dat je beter kunt overstappen. Het opladen van een auto thuis duurt ongeveer zes tot tien uur, afhankelijk van het model.

Het is overigens ook mogelijk om een elektrische auto via het stopcontact op te laden, maar hier zitten voor- en nadelen aan verbonden. Daarnaast duurt dit aanzienlijk langer dan gebruik maken van een laadpaal.

Lader voor je elektrische auto nodig?

Laadpaal aanvragen bij de gemeente

Als het niet mogelijk is om een laadpaal voor je woning te plaatsen, bijvoorbeeld als je in een appartement woont, kun je in sommige gevallen een laadpaal aanvragen bij je gemeente. In dit geval zal er een oplaadpunt, parkeerplek en verkeersbord worden geplaatst. Informeer bij je gemeente over de plaatselijke regelgeving voor het aanvragen van laadpalen.

Nieuwe auto kopen? Bekijk alle elektrische auto’s beschikbaar in Nederland.

Auto opladen met openbare laadpalen

In het binnen- en buitenland zijn steeds meer openbare oplaadpunten te vinden. Langs de snelweg, maar ook in woonwijken en parkeergarages, heb je tegenwoordig steeds vaker de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen normale openbare laadpalen en snelladers.

Normale laadpunten elektrische auto’s

Voor het opladen van je elektrische auto bij een openbaar oplaadpunt zal je in de meeste gevallen gebruik maken van een ‘normale’ lader. Deze laders zijn vergelijkbaar met de laadpaal die je ook thuis kunt laten plaatsen en laden je auto volledig op in ongeveer zes tot tien uur.

Laadpunten voor elektrische auto’s zijn tegenwoordig op een groot aantal plekken te vinden, waaronder parkeergarages, woonwijken en supermarkten. Het is aan te raden om een applicatie te downloaden om gemakkelijk de dichtstbijzijnde laadpaal te vinden.

Snelladers

Het opladen van een elektrische auto kan in sommige gevallen best lang duren. Als je op doorreis bent, heb je niet altijd de tijd om te wachten totdat je accu weer vol is. In dit geval kun je gebruikmaken van snelladers. Dit type opladers zijn vooral langs snelwegen te vinden en kunnen je accu in ongeveer 20 tot 40 minuten tot 80% opladen, mits ondersteund door je auto.

Hoewel snelladen de beste mogelijkheid lijkt, liggen de tarieven over het algemeen wel een stuk hoger. De technologie voor snelladers is een stuk complexer, waardoor de aanbieders van dit type laadpunten een hogere prijs per kWh rekenen. Kiezen voor een snellader is daarom vooral interessant als je op doorreis bent en de accu snel moet opladen.

Laadpas voor opladen elektrische auto

Een elektrische auto opladen bij een openbare laadpaal is helaas niet gratis. De manieren waarop je kunt betalen verschillen per laadpaal en aanbieder. In bijna alle gevallen kan je gebruik maken van een laadpas. Als je kiest voor de juiste laadpas, zal je gebruik kunnen maken van bijna alle oplaadpunten in het binnen- en buitenland.

Daarnaast zijn er ook nog een hoop applicaties beschikbaar waarmee je kunt betalen, zoals Shell Recharge en Elia. Het netwerk van deze applicaties is echter beperkter dan veel laadpassen, vooral in het buitenland.

Of en waar je een elektrische auto kunt opladen in het buitenland is afhankelijk van de afspraken die de provider van je laadpas heeft gemaakt met de buitenlandse exploitanten van laadpalen. Controleer dit altijd voordat je met een elektrische auto naar het buitenland reist.

Geactualiseerd op: maart 2, 2024


Scroll naar boven