De laadinfrastructuur in Duitsland is op een relatief hoog niveau. Langs de snelwegen zijn veel snelladers beschikbaar en in de steden vind je in veel parkeergarages een normale laadpaal. Opladen in het buitenland kan echter wat lastiger zijn dan in Nederland. Bekijk hoe je een elektrische auto oplaadt in Duitsland.
Dekking laadstations Duitsland
De dekking van laadstations in Duitsland is goed. Vooral in het westen van het land zijn veel laadstations te vinden, zowel langs de snelweg als in de steden. In het oosten van het land is de dekking iets minder en zal je vaker op zoek moeten naar een beschikbare laadpaal. Vergeleken met Nederland is de dekking van laadstations in Duitsland wel een stuk minder uitgebreid.
Het vinden van een laadstation langs de Duitse snelweg is erg gemakkelijk en je hebt er in principe geen applicatie voor nodig. Bij de meeste grote tankstations is ook een (snel)laadstation beschikbaar, wat aangegeven staat op de borden bij de afslag.
In de steden is het aan te raden om gebruik te maken van een applicatie om het dichtstbijzijnde en beschikbare laadstation te vinden. Bovendien kan de dekking van je Nederlandse laadpas hier verschillen.
Gebruik Nederlandse laadpas in Duitsland
Voor het opladen van je elektrische auto in Duitsland kan je in veel gevallen gewoon gebruik maken van je Nederlandse laadpas. Let echter wel op dat je niet altijd bij elke laadpaal kunt laden. Alleen als de aanbieder van je laadpas een samenwerking heeft afgesloten met de uitbater van de laadpaal, kun je er opladen. Om deze reden is het dus altijd aan te raden om de applicatie van je Nederlandse laadpas te downloaden zodat je in Duitsland een overzicht hebt van alle laadpalen die je kunt gebruiken.
Controleer voordat je op reis gaat of de dekking van je laadpas in Duitsland voldoende is en vraag, indien nodig, een laadpas aan die in Duitsland overal wordt geaccepteerd.
Wanneer Duitse laadpas aanvragen?
Om er zeker van te zijn dat je overal in Duitsland je elektrische auto kunt opladen is het aan te raden om een Duitse laadpas aan te vragen. Dit is vooral handig als je geen gebruik maakt van snelladers langs de snelweg, op plekken komt met minder aanbod of simpelweg een langere tijd in Duitsland verblijft.
In Duitsland bestaat de laadinfrastructuur uit een groot aantal kleine aanbieders. Deze aanbieders werken in de meeste gevallen samen met elkaar via het samenwerkingsverband Ladenetz. Een aantal Nederlandse aanbieders van laadpassen heeft een samenwerkingsverband met Ladenetz. Dit zijn:
- ANWB laadpas
- E-Flux laadpas
- Eneco eMobility laadpas
- Shell Recharge laadpas
- Vandebron laadpas
- Vattenfall laadpas
Als je een laadpas bij een van de bovenstaande aanbieders hebt, is het in principe niet nodig om een Duitse laadpas aan te vragen.
Welke Duitse laadpas aanvragen?
Indien je Nederlandse laadpas geen samenwerkingsverband heeft met Ladenetz of je het niet zeker weet, is het aan te raden om een Duitse laadpas aan te vragen. Bovendien kan het nog steeds zijn dat je met je Nederlandse laadpas niet overal kunt opladen. Een laadpas die je toegang geeft tot het gehele netwerk is de Maingau laadpas. Deze laadpas kost eenmalig €9,99 en is online te bestellen.
Kosten elektrische auto opladen in Duitsland
De kosten voor elektrisch laden in Duitsland verschillen per laadpas. Over het algemeen liggen de tarieven iets lager dan in Nederland. Je kunt altijd de applicatie van je laadpas raadplegen voor de actuele laadtarieven bij jou in de buurt.
De laadpas van de ANWB en Eneco hebben een vast tarief voor laden in Duitsland. Bij deze laadpassen betaal je dus een vaste prijs per kWh.
Elektrische auto gratis opladen in Duitsland? Voorheen was het bij enkele openbare laadpalen (Lidl, Aldi en Kaufland) mogelijk om je elektrische auto gratis op te laden. Sinds 2022 is het echter niet meer mogelijk.
Blokkeertarief laadpaal Duitsland
In Duitsland betaal je bij veel laadpalen een blokkeertarief, oftewel blockiergebühr. Dit tarief betaal je zodra je auto volledig is opgeladen voor het bezet houden van de laadpaal. Let er dus op dat als je je auto ‘s nachts ergens parkeert hier geen blokkeertarief geldt, anders kunnen de kosten flink oplopen. Indien dit tarief van toepassing is, staat dit altijd aangegeven in de applicatie van je laadpas.