Voor eigenaren van een elektrische auto is het aantrekkelijk om een laadpaal thuis te installeren om je auto voor de deur op te laden. Op deze manier vertrek je thuis altijd met een volle accu en besteed je minder tijd bij laadstations. Bovendien is een auto thuis opladen een stuk goedkoper dan bij een openbare laadpaal.
Laadpaal thuis installeren: die opties
Het opladen van een elektrische auto kan op een aantal verschillende manieren. Zo zijn er ook verschillende manieren om een auto thuis op te laden. We kunnen drie verschillende soorten laadpalen, oftewel laadstations, onderscheiden:
- Laadpaal
- Wallbox
- Laden via het stopcontact
Nog geen laadpas voor je elektrische auto? Laadpassen vergelijken doe je met Vervoersweg!
Laadpaal elektrische auto
Een laadpaal is de meest bekende manier om een elektrische auto op te laden. Het betreft een laadstation of -unit die op een paal is geplaatst en via een ondergrondse kabel is aangesloten op de meterkast. Het voordeel van een laadpaal is dat je deze vrijwel overal kunt plaatsen, ook als er geen muur of elektriciteitsaansluiting dichtbij is. In veel gevallen is de laadkabel niet vast aangesloten aan het laadstation, waardoor je kan veranderen van kabel. Handig als je een kabel met meer lengte of een andere laadsnelheid nodig hebt.
Een nadeel van een laadpaal bij je woning is dat het aanzicht minder mooi is. De paal valt in veel gevallen namelijk best veel op, hoewel steeds meer aanbieders van laadpalen wat discretere en kleinere modellen leveren.
Wallbox of wandlader elektrische auto
Een wallbox, ook wel bekend als een wandlader, is een klein laadstation dat aan een muur kan worden bevestigd. Het is een ideale oplossing voor kleinere ruimtes, zoals een garage. Een wandlader werkt in principe hetzelfde als een normale laadpaal. In de meeste gevallen is er op de lader een kleine display met informatie te vinden en zit de laadkabel vast aan het laadstation.
De maximale laadsnelheden die je met een wandlader kunt behalen liggen soms iets lager dan bij een normale laadpaal. Het verschil is echter redelijk klein en voor gebruik thuis zal dit voor de meeste eigenaren van elektrische auto’s geen groot probleem zijn.
Auto opladen via normaal stopcontact
Het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact. Hiervoor zal je een laadkabel moeten aanschaffen waarmee je dit veilig kunt doen. Het is wel aan te raden om een aparte metergroep te gebruiken en geen verlengsnoer te gebruiken. Kies altijd voor een laadkabel met een CE-markering.
Het opladen van een elektrische auto via een normaal stopcontact is echter geen goede oplossing voor dagelijks gebruik. De laadsnelheid is dermate laag dat het makkelijk 12 uur kan duren voordat een gemiddelde elektrische auto is opgeladen. Deze manier wordt vooral gebruikt als tijdelijke oplossing of voor als je met de elektrische auto naar het buitenland gaat en er weinig laadpalen beschikbaar zijn.
Openbare laadpaal aanvragen bij gemeente
Het aanschaffen van een laadpaal thuis kan al snel meer dan €1.000 kosten. Voor veel eigenaren van hybride auto’s of met een beperkter budget is het plaatsen van een laadpaal daarom niet erg interessant. Bovendien zijn er steeds meer openbare laadpalen beschikbaar, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen. Hierdoor is het niet altijd een noodzaak om ook een laadpaal thuis te hebben.
Een andere manier om je auto vlak bij huis op te laden is bij een openbare laadpaal. Als er geen openbare laadpaal bij jou in de buurt is, kan je deze bij de meeste gemeenten in Nederland aanvragen. Dit is geen privéplek waar alleen degene die de laadpaal heeft aangevraagd gebruik van kan maken, maar een openbare laadpaal waar iedereen gebruik van kan maken.
Voorwaarden laadpaal van gemeente aanvragen
Voor het aanvragen van een laadpaal bij de gemeente moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, maar over het algemeen zijn de belangrijkste voorwaarden wel overal hetzelfde. Houd in ieder geval rekening met het volgende:
- Er is geen mogelijkheid om een laadpaal op je eigen terrein te installeren.
- In de grote steden wordt vaak als voorwaarde gesteld dat je ook een parkeervergunning hebt.
- Sommige gemeenten laten alleen laadpalen installeren voor auto’s die voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals minimale actieradius en accucapaciteit.
- Ten slotte wordt er gekeken naar het aantal beschikbare laadpalen in de buurt en het gebruik ervan.
Om een laadpaal bij de gemeente aan te vragen zal je op de website van je gemeente een aanvraag moeten indienen. De plaatsing wordt uitbesteed aan een commerciële partij en kan tussen de 3 tot 6 maanden duren.
Voordelen laadpaal thuis
Het installeren van een laadpaal thuis heeft een aantal grote voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
- Altijd een volle accu: met een laadpaal thuis ga je altijd op pad met een volle accu. Door de auto ‘s nachts op te laden kan je de volgende dag weer op pad met een volle accu.
- Meer gemak: door je auto bij je eigen woning op te laden hoef je niet op zoek naar een openbare laadpaal met al het ongemak van dien (bezette plekken, verder van huis, verplaatsen als accu vol is, …)
- Goedkoper: het opladen van een elektrische auto thuis is een stuk goedkoper dan bij een openbare laadpaal. De prijs per kWh van bijna alle stroomcontracten ligt lager dan wat je betaalt bij een openbare laadpaal. Vooral voor huishoudens die hebben gekozen voor een dynamisch energiecontract liggen de kosten een stuk lager.
- Bidirectioneel laden: als je kiest voor een elektrische auto en laadpaal die bidirectioneel laden ondersteunen kun je je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Op deze manier kun je ook nog eens besparen op de stroomkosten door je auto.
Vergelijk energieprijzen als je een elektrische auto ontvangt. Bekijk alle informatie over het beste energiecontract voor een elektrische auto.