Elektrisch rijden wordt in Nederland gestimuleerd door onder andere een goede beschikbaarheid van laadpalen. Hierdoor is het mogelijk om bij de meeste gemeenten een verzoek in te dienen om een openbare laadpaal te laten installeren. Deze laadpaal zal de gemeente op straat plaatsen en is voor iedereen beschikbaar. Bekijk hoe je een laadpaal bij de gemeente kunt aanvragen.
Hoe laadpaal gemeente aanvragen?
Het aanvragen van een laadpaal is mogelijk bij de meeste gemeenten in Nederland. Na het indienen van je aanvraag, zal de gemeente nagaan of de locatie voldoet aan alle voorwaarden. De aanvraagprocedure duurt doorgaans tussen de 6 en 8 maanden.
Om een openbare laadpaal aan te vragen bij je gemeente, volg je deze stappen:
- Controleer de mogelijkheden voor een eigen laadpaal. Als je geen ruimte hebt voor een eigen laadpaal bij jou thuis, kun je in de meeste gevallen een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Controleer eerst de voorwaarden (zie hieronder).
- Ga naar de website van je gemeente. In de meeste gevallen geven gemeenten specifieke informatie over de procedures voor het aanvragen van een laadpaal en wat de voorwaarden zijn. Als er op de website van je gemeente geen informatie beschikbaar is, kun je op het gemeentekantoor een verzoek indienen of meer informatie ontvangen.
- Indienen en goedkeuren aanvraag. Na goedkeuring van je aanvraag zal de gemeente de plaatsing en exploitatie van de laadpaal uitbesteden aan een commerciële partij. Houd er rekening mee dat het proces tussen aanvraag en plaatsing van de laadpaal enkele maanden kan duren.
Direct online aanvragen. Ga naar de website van Laadpaal nodig om online een aanvraag in te dienen bij jouw gemeente.
Voorwaarden laadpaal door gemeente laten plaatsen
Om een laadpaal aan te kunnen vragen bij de gemeente moet er worden voldaan aan een aantal verschillende voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen verschillen, maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar met de meeste gemeenten. Houd in ieder geval rekening met het volgende:
- Verblijf en/of werk in de gemeente. In veel gevallen moet de aanvrager een minimum aantal uur per week wonen of werken in de gemeente waar de laadpaal wordt aangevraagd.
- Geen eigen (bedrijfs)parkeerterrein. Dit omvat geen eigen garage of oprit, noch de mogelijkheid om een parkeerplaats bij het huis te kopen of te huren, noch het gebruik van de parkeergarage van de vereniging van eigenaren.
- Parkeervergunning. Indien van toepassing, moet de aanvrager in aanmerking komen voor een parkeervergunning in het gebied waar de laadpaal wordt aangevraagd.
- Minimaal rijbereik van 45 elektrische kilometers. Het voertuig moet een minimaal bereik van 45 elektrische kilometers hebben. Dit wordt gemeten volgens de Europese Typegoedkeuring.
- Type voertuig. Het voertuig moet een personenauto (type M1) zijn of een bestelauto in de voertuigclassificatie N1 of N2. Dit kan worden aangetoond met een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst.
- Niet voor lichte elektrische voertuigen. Aanvragen voor oplaadpunten voor licht elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters, fietsen of Birò’s, worden niet geaccepteerd.
- Niet voor openbare garages: Aanvragen voor oplaadpunten in openbare garages zijn in de meeste gevallen niet mogelijk.
Daarnaast houdt de gemeente rekening met een aantal andere factoren. Dit kunnen onder andere zijn: de bestaande oplaadpunten binnen een bepaalde afstand, technische haalbaarheid, zichtbaarheid van de locatie, verkeersveiligheid, en het vastgestelde beleid en ambities van de gemeente.
Kosten openbare laadpaal aanvragen: Voor bewoners zijn er doorgaans geen kosten verbonden aan de aanvraag of aanleg van een openbare laadpaal. Het plaatsen van de laadpaal en het beheer worden door (deels) de gemeente bekostigd en/of een commerciële partij.
Voor- en nadelen van een door de gemeente geplaatste laadpaal
Het aanvragen van een laadpaal bij de gemeente voor bij jou in de straat heeft enkele voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen hieronder op een rij.
Voordelen:
- Kosteloos aanvragen. Over het algemeen zijn er geen kosten verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal bij je gemeente. De plaatsing en het beheer worden meestal door de gemeente en/of een commerciële partij bekostigd. Hetzelfde geldt voor het onderhoud en beheer.
- Geen privéplek nodig. Je hoeft geen ruimte te hebben op eigen terrein om een laadpaal te kunnen installeren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een appartement woont waar geen eigen parkeerplaats is.
Nadelen:
- Langdurige procedure. Het aanvragen van een laadpaal bij de gemeente kan een langdurig proces zijn. Het kan enkele maanden duren voordat de laadpaal daadwerkelijk wordt geïnstalleerd.
- Publieke tarieven: De tarieven voor het opladen bij een openbare laadpaal kunnen variëren en zijn in de meeste gevallen hoger dan wanneer je thuis zou laden met een normaal energiecontract of een dynamisch energiecontract. Dit kan leiden tot hogere laadkosten.
- Laadpaal niet altijd beschikbaar. Het aanvragen van een laadpaal bij de gemeente betekent niet automatisch dat je altijd toegang hebt tot een vrije laadpaal. Het kan voorkomen dat de laadpaal bezet is en je je auto dus (tijdelijk) niet kunt opladen.
- Locatie niet gegarandeerd. De gemeente bepaalt de locatie voor de installatie. Het kan dus zijn dat de laadpaal een paar straten verderop komt te staan.
- Plaatsing niet gegarandeerd. Een aanvraag indienen betekent niet automatisch dat de gemeente de laadpaal zal plaatsen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een aanvraag wordt afgewezen, zoals technische beperkingen of beleidsbeslissingen.
Als je een volledig elektrische auto hebt of gaat aanschaffen, is het in veel gevallen aantrekkelijker om een laadpaal thuis te installeren. Voor hybride auto’s of als het plaatsen van een eigen laadpaal niet mogelijk is, is het indienen van een aanvraag bij de gemeente een goede optie.
Hoe werkt een laadpaal van de gemeente?
Een laadpaal van de gemeente werkt hetzelfde als iedere openbare laadpaal. De laadpalen zijn in beheer van een gespecialiseerd bedrijf die hier in sommige gevallen een subsidie voor ontvangt. Bij de laadpaal die via de gemeente geïnstalleerd is, betaal je de normale tarieven worden betaald die de uitbater van het station hanteert. Om bij een dergelijke laadpaal je auto op te laden heb je een laadpas nodig die ondersteunt wordt.