Elektrische auto opladen met stopcontact thuis

Bestel nu een laadkabel

Een elektrische auto is op meerdere manieren op te laden. Een van deze manieren is je elektrische auto opladen met een stopcontact. Op deze pagina vind je alle informatie over deze manier van laden en waar je rekening mee moet houden.

Is een elektrische auto opladen via het stopcontact mogelijk?

De installatie van een laadpaal is relatief duur en niet iedereen maakt altijd even veel gebruik van een laadpaal thuis, bijvoorbeeld met een plug-in hybride auto. In dit geval heb je de keuze uit je elektrische auto opladen bij een openbaar laadstation of via het stopcontact.

Het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via het stopcontact. Dit betekent echter niet dat je zomaar een stekker in het stopcontact kunt steken en kunt gaan laden. Om een elektrische auto via het stopcontact op te laden, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Gebruik een aparte metergroep (aangelegd volgens de NEN1010-norm).
  • Gebruik geen verlengsnoer.
  • Sluit geen andere grootverbruikers aan op de metergroep.
  • Gebruik een oplaadkabel met een CE-markering, bij voorkeur aanbevolen door de fabrikant van de elektrische auto.

Geschikte 230v-laadkabel gebruiken

Het is aan te raden om een 230v-laadkabel aan te schaffen met een laadbeveiliging waarop je de maximale laadstroom kunt instellen. Hierdoor kun je overbelasting voorkomen en het vermogen aanpassen als er andere grootverbruikers in gebruik zijn.

In veel gevallen worden deze laders geleverd bij de auto of zijn ze te koop bij de leverancier. Een 230v-laadkabel is te herkennen aan het kastje (laadbeveiliging) dat tussen de lader zit. Deze laadbeveiliging kan met de auto communiceren, zodat deze weet wanneer de auto volledig is opgeladen. Verder beschermt de beveiliger ook tegen overspanning, onderspanning, lekstroom en overhitting.

Is een auto opladen via het stopcontact gevaarlijk?

Het grootste risico van een elektrische auto opladen via het stopcontact is brand. Doordat het opladen van een auto veel stroom kost, kan de oplader erg warm worden. Bovendien zit er geen speciale begrenzing en/of beveiliging op een normaal stopcontact, waardoor op deze manier laden minder veilig is. Door het stopcontact op een aparte metergroep aan te sluiten kun je dit probleem (deels) oplossen.

Lader voor je elektrische auto nodig?

Hoe lang duurt het laden van een elektrische auto met stopcontact?

De snelheid waarmee je een elektrische auto kunt opladen via het stopcontact is erg beperkt. Op een stopcontact staat 2,3 kW, waardoor je in veel gevallen al rekening moet houden met een oplaadtijd van ongeveer 20 uur, afhankelijk van het type auto en de grootte van de accu. Met een laadpaal thuis kun je een auto in ongeveer 5 tot 14 uur volledig opladen.

Kosten elektrische auto opladen met stopcontact

Hoewel de auto’s zowel met het stopcontact als met een laadpaal volledig worden volgeladen en er dezelfde hoeveelheid elektriciteit in de accu zit, betekent dit niet dat de kosten ook hetzelfde zijn. Bij het opladen van een elektrische auto thuis gaat er elektriciteit verloren. Deze verliezen lopen op bij langzaam laden, waardoor je in feite meer elektriciteit nodig hebt om een auto op te laden via het stopcontact.

Aan de andere kant is er geen dure laadpaal nodig om je auto op te laden, wat ook weer kosten bespaart. In beide gevallen is het aan te raden om te controleren of je huidige energiecontract nog steeds voordelig is met het hogere verbruik dat komt kijken bij een elektrische auto.

Is een auto opladen via het stopcontact een goede optie?

Het opladen van een elektrische auto via het stopcontact is mogelijk, zeker als je de juiste veiligheidsmaatregelen hebt genomen. In dit geval kun je een auto opladen bij je woning, zonder dat je hier een laadpaal voor moet plaatsen.

Het opladen van een elektrische auto via het stopcontact gaat echter erg langzaam en in de meeste gevallen zul je dan ook geen volle accu hebben als je de auto elke dag gebruikt. Hierdoor kan het zijn dat je de auto alsnog aan een openbare laadpaal moet hangen of op het punt van bestemming moet opladen.

Een auto opladen via het stopcontact is hierdoor vooral een noodoplossing die je kunt gebruiken als er geen laadpaal beschikbaar is, bijvoorbeeld bij een verbouwing of een reis naar het buitenland. Verder kan het ook interessant zijn voor plug-in hybride auto’s, die doorgaans een veel kleinere accu hebben en hier minder afhankelijk van zijn.

Geactualiseerd op: april 14, 2024


Scroll naar boven